MAKARONOWE MUSZLE FASZEROWANE DYNIĄ



Makaronowe muszle nadziewane mielonym mięsem i  dynią. Zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie i polane puszystym beszamelem.  
Sos pomidorowy możecie zastąpić szklanką passaty pomidorowej doprawionej szczyptą cukru, soli, pieprzu i suszonego oregano. Szczególnie polecam na przyjęcia, gdyż całość świetnie przechowuje się w lodówce - wystarczy tylko zapiec tuż przed podaniem. Smaki idealnie wyważone, fantastycznie ze sobą współgrają. 
                                                                                                                
SKŁADNIKI / 4 - 6 porcji
  • 20 makaronowych muszli (conchiglioni)
  • 300 g mielonego mięsa 
  • 1 szklanka surowej dyni hokkaido startej na tarce
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 garść natki pietruszki (z łodyżkami)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki domowego bulionu lub wody
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa
DODATKOWO:  sos pomidorowy oraz beszamel (1/2 porcji podanej w przepisie), bazylia lub natka pietruszki
                                                                                                                 
WYKONANIE
  • MUSZLE makaronowe gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Gotowe skrapiamy oliwą i układamy na dużym półmisku. Odstawiamy.
  • SOS:Seler naciowy, czosnek i cebulę obieramy, dodajemy łodyżki natki pietruszki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub bardzo drobno kroimy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy zmiksowane warzywa oraz surową dynię startą na tarce. Smażymy ok. 10 minut na średnim gazie często mieszając. Kiedy warzywa znacznie zmniejszą swoją objętość i uzyskają złoty odcień dodajemy mielone mięso. Zwiększamy płomień do dużego i smażymy mięso równocześnie rozbijając  łopatką ewentualne grudki.
  • Doprawiamy solą, ostrą papryką,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także 1/2 szklanki bulionu.
  • Całość dusimy pod lekko uchyloną pokrywką do momentu, aż płyn odparuje, a sos znacznie się zagęści.
  • Przygotowujemy beszamel oraz sos pomidorowy.
  • Gotowym farszem napełniamy ugotowane muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu wypełnionym sosem pomidorowym. Polewamy beszamelem. Posypujemy rozdrobnioną mozzarellą.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180༠C (bez termoobiegu) i pieczemy ok 40-50 minut.
  • Przed podaniem posypujemy listkami bazylii lub natki pietruszki.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam conchiglioni, szczególnie ze szpinakiem i serem feta <3 Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń