ZUPA DYNIOWA Z CURRY, IMBIREM I MLEKIEM KOKOSOWYM


Zupka w klimacie orientalnym, z dodatkiem przyprawy curry, świeżego imbiru i mleczka kokosowego. Najlepiej smakuje z  domowym pesto z kolendry .
_________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 700 g dyni 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 25 g masła 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki żółtego curry w proszku lub paście
  • 600 ml warzywnego bulionu lub wody
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO
  • PESTO: garść listków świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
______________________________
WYKONANIE
  • ZUPA: Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w 1- 2 cm. kostkę. 
  • Marchewkę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy starty na tarce imbir, papryczkę chili, cebulę oraz czosnek. Smażymy 1 minutę, mieszamy i dodajemy dynię oraz marchewkę. 
  • Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy curry w proszku lub paście oraz sól i pieprz do smaku. 
  • Wlewamy gorący bulion  lub wodę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 30 minut lub do momentu, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  • Dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
  • Całość blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.
  • Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • PESTO: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gorącą zupę  przelewamy do bulionówek. Podajemy z krewetkami i/lub kolendrowym pesto. Posypujemy różowym pieprzem lub płatkami chili.

1 komentarz:

  1. pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca :) a do tego ma wspaniały kolor!

    OdpowiedzUsuń