RYŻ Z KURKUMĄ, IMBIREM I CYTRYNĄ


Ryż smażony z czosnkiem, kurkumą, imbirem i skórką z cytryny, to fajny sposób, aby nieco urozmaicić codzienne menu. Nie tylko wygląda pięknie, ale też smakuje wybornie. 
Ilość imbiru i cytryny możemy dowolnie modyfikować, tak aby uzyskać smak, który najbardziej nam odpowiada - bardziej lub mniej cytrusowy.
Często dodaję także łyżeczkę curry w proszku, co sprawia, że ryż nabiera charakterystycznego orientalnego smaku. 

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 2-3 szklanki ryżu ugotowanego np. według tego przepisu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry/można pominąć
  • 1 mała cytryna
  • 35 g masła
WYKONANIE
  • Ugotowany ryż dokładnie studzimy. 
  • Cytrynę myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę, przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce. 
  • Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy 1 minutę. 
  • Dolewamy sok z cytryny (jeśli nie lubimy kwaśnych smaków, można dać mniej), wsypujemy kurkumę i curry. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż  ryż całkowicie pokryje się przyprawami i uzyska charakterystyczny żółty kolor. Próbujemy i w razie potrzeby lekko solimy.Podajemy na ciepło jako dodatek do ryb czy kurczaka lub na zimno jako składnik sałatek.

4 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio żółty ryż, ale z innymi dodatkami, Twój też wydaje się świetną propozycją, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porażka, kwaśne aż zęby bolą, nieostre i smakuje jak mydło. Jedyna zaleta, że ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, zjadłam razem z dalem z ciecierzycy z Twojego przepisu 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Pretty good post. I have just stumbled upon your blog and enjoyed reading your blog posts very much. I am looking for new posts to get more precious info. Big thanks for the useful info. 안전놀이터

    OdpowiedzUsuń