SAŁATKA COLESLAW


 Uwielbiam tę sałatkę w połączeniu z pieczonym kurczakiem, ale doskonale pasuje też do wszelkiego rodzaju grillowanych i smażonych mięs lub kanapek z wędliną. Ze względu na to, iż długo pozostaje świeża i chrupiąca, dobrze sprawdza się na letnich imprezach w ogrodzie. Możecie przygotować ją nawet 2-3 dni wcześniej i do czasu podania przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepsza jest oczywiście z młodej kapusty.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 dymki lub pół  białej cebuli 
  • 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
DRESSING
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy 
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól morska i pieprz
OPCJONALNIE: 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego, garść posiekanych orzechów włoskich

WYKONANIE
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy ręcznie lub przy pomocy malaksera.
  • Obieramy marchewkę i razem z rzodkiewką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • W miseczce mieszamy majonez, jogurt, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie warzywa łączymy w dużej misce i mieszamy z sosem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz